Wijzigingen voor de dga in 2017

doorhydraadmin

Wijzigingen voor de dga in 2017

Box 2-beleggen in vrijgestelde beleggingsinstellingen niet meer aantrekkelijk

Door een nieuwe maatregel die met terugwerkende kracht op 20 september 2016 in werking is getreden, dient een aanmerkelijk belanghouder af te rekenen over de positieve aanmerkelijk belang-claim indien een lichaam waarin de belastingplichtige een aanmerkelijk belang heeft de vrijgestelde beleggingsinstelling-status verkrijgt. Dit heeft tot gevolg dat de aanmerkelijk belang claim niet meer wordt doorgeschoven.

Een andere nieuwe maatregel zal gaan gelden voor box 3-vermogen dat ondergebracht wordt in een vrijgestelde beleggingsinstelling waarin de belastingplichtige een aanmerkelijk belang heeft. Dit vermogen zal straks niet alleen belast worden in box 2, maar ook in box 3 indien dit vermogen binnen achttien maanden weer terugkomt naar box 3.

Let op:

Er komt een tegenbewijsregel zodat de belastingplichtige aannemelijk kan maken dat er een zakelijke reden is om het vermogen binnen achttien maanden weer terug te halen naar box 3.

Een derde nieuwe maatregel zal ervoor zorgen dat het percentage van het forfaitaire rendement uit een vrijgestelde beleggingsinstelling automatisch wordt gekoppeld aan het voor dat jaar geldende percentage van de hoogste schijf in box 3.

Deze drie maatregelen moeten volgens het kabinet de sluiproute van box 3 naar box 2 via vrijgestelde beleggingsinstellingen tegengaan.

Gebruikelijkloonregeling voor innovatieve start-ups verruimd

Het belastbaar loon van een dga van innovatieve start-ups wordt voor de toepassing van de gebruikelijkloonregeling vastgesteld op het wettelijk minimumloon. Dit zal gaan gelden voor dga´s van bedrijven die speur- en ontwikkelingswerk verrichten en voor de toepassing van de S&O-afdrachtvermindering als starter worden aangemerkt.

Let op:

Dit betreft een tijdelijke regeling en geldt in principe tot 1 januari 2022.

Einde aan pensioen in eigen beheer

Er komt per 1 januari 2017 een einde aan de mogelijkheid van opbouw van een pensioen in eigen beheer. Het kabinet biedt de dga nog wel een tijdelijke optie die voorziet in de mogelijkheid van een fiscaal gefaciliteerde afkoop van het reeds opgebouwde pensioen in eigen beheer. Hierbij wordt de dga gedurende een periode van drie jaar de mogelijkheid geboden zijn opgebouwde pensioenaanspraak af te kopen. Deze afkoopoptie houdt in dat de pensioenaanspraak fiscaal geruisloos (zonder loonbelasting, revisierente en vennootschapsbelasting) wordt afgestempeld naar het niveau van de waarde van de pensioenverplichting op de balans voor de heffing van vennootschapsbelasting (fiscale waarde van de pensioenverplichting). Die fiscale waarde van de pensioenverplichting vóór de afstempeling vormt het uitgangspunt (de grondslag) voor de vaststelling van de grondslag van de loonbelasting die verschuldigd is ter zake van de afkoop, met dien verstande dat op deze grondslag een korting wordt verleend.

Let op:

De gefaciliteerde afkoopmogelijkheid geldt alleen gedurende drie jaren, namelijk in 2017, 2018 en 2019. Daarnaast neemt de korting af per jaar. In 2017 geldt een korting van 34,5%, in 2018 geldt een korting van 25% en in 2019 geldt een korting van 19,5%.

De auto van de zaak

De fiscale automaatregelen voor 2017 tot en met 2020 zijn uitgewerkt in de zogenaamde autobrief. Er blijven nog maar twee bijtellingscategorieën over voor auto’s van de zaak: 4% voor nulemissieauto’s en 22% voor alle andere auto’s met een datum van eerste toelating op de weg vanaf 1 januari 2017.

Vanaf 2019 zal voor volledig elektrische auto’s het deel van de catalogusprijs dat boven € 50.000 uitkomt ook onder het algemene bijtellingspercentage van 22% vallen. De bpm wordt tot 2020 geleidelijk verlaagd met gemiddeld 14,7%. Verder wordt de bpm minder CO2-afhankelijk gemaakt door de vaste voet te verhogen van € 175 tot € 350 en het CO2-afhankelijke deel van de tarieftabel te verlagen. Voor plug-in hybrides (auto’s met een CO2-uitstoot tot en met 50 gr/km) wordt het voordeel in de bpm afgebouwd, nulemissieauto’s blijven tot en met 2020 volledig vrijgesteld. De mrb wordt met ingang van 2017 voor alle auto’s generiek verlaagd met 2%. Voor vervuilende dieselauto’s en -bestelbusjes zal vanaf 2019 een toeslag gelden van 15%.

Over de auteur

hydraadmin administrator